Längdskidåkning

 

Längdskidåkning:

Hellasgården, Nacka Golf, Velamsund och Saltsjöbadens Golfklubb är de områden inom Nacka och Värmdö kommuner som är närmst och där det spåras kontinuerligt. Vi kan rekommendera att man kollar spårstatus på följande siter innan man ger sig ut.

www.skidspar.se, bra info om alla spår i hela Sverige, uppdateras också av användarna själva, här finns rudimentära spårkartor och mycket information.

Skidspår Nacka Golf, Fotograf Torsten Hjälm
Skidspår Nacka Golf, Fotograf Torsten Hjälm

www.nvskidor.se/glidskidor, sköter spåren på Nacka Golf (obs avgiftsbelagda spår). Spåren är 3,5 och 10 km långa. Båda är klassiska, och ibland har det funnits skatespår parallellt runt 3,5:an men oftast är det mellan de två parallella spåren. 10:an har anslutning till ett elljusspår, Ekedalsspåret, i det bortre området på 2,8 km som också spåras när vädret tillåter. Stundtals kuperade banor och lite dåligt skyltat här och var. Spårkarta finns på siten. Här går också Värmdöloppet av stapeln. Veckan före Värmdöloppet stängs banorna av. Parkering enklast vid Nacka Golfklubb, Lagnövägen 10 men härifrån utgår dock inte eljusspåret. Skall man åka bara i det måste man åka till Ekedalsskolans fotbollsplan i Gustavsberg där anslutningsspår finns. Eller så kör man ända fram på Tjärnstigen. Begränsat med parkering här dock. Belysningen är på till 22.00. Spårkarta Nacka Golf

Ängsspåren en vacker vintereftermiddag i Dev 2010, Fotograf Per-Ivan Selinder
Ängsspåren en vacker vintereftermiddag i Dev 2010, Fotograf Per-Ivan Selinder

www.jarla.com/skidor-2/, sköter spåren nordväst om Källtorpssjön vid Hellasgården. Av alla spåren vid Hellasgården är dessa alltsom oftast de bästa. Här dras det också ett separat riktigt 1 km skatespår på ängarna. Elljusspåret är klassiskt och 2,3 km genom skogen och något kuperat. Stickspåret till Järlagården är duktigt brant och inget för nybörjare. Ängsspåret är 5,7 km och flackt och nås via elljusspåret. Spårkarta finns på siten. Parkera helst på den lilla parkeringen på södra sidan om vägen strax innan ni kommer fram till Hellasgården, då slipper ni åka på det ofta sönderåkta stickspåret till Hellasgården. Dessutom är denna parkering gratis vilket det inte är vid Hellasgården. Hellasgården hyr ut skidor.

www.hellasgarden.se, har status för alla spår söder om vägen förbi Hellasgården. Egentligen fint område för skidspår men här går folk promenader, med hundar, barn och pulkor. Pulkbacke för barnen finns här. Spåren är därefter. På gott och ont. Barnskidspår på 1,2 km, start från Tennisbanorna. Annars utgår Gula Femman härifrån också och den kan vara bra i sina bästa stunder, dvs efter snöfall och när det är nyspårat innan folk i gemen kommit ut. Parkeringen precis vid tennisbanorna är avgiftsbelagd. Hellasgården hyr ut skidor.

 

Spårkarta Hellasgården och Kärrtorp

www.laktare.com, sköter spåren väster om Dammtorpssjön vid Hellasgården och bort ända till Kärrtorp och Björkhagen. Kärrtorpsslingan är 2,5 km och Björkhagsslingan är 2,8 km och sitter ihop. Ibland är det draget spår ända bort till Hammarbyhöjden vid Hammarbybacken och den slingan är då 2,1 km. Lätt kuperad terräng. Kärrtorpsslingan har även elljus fram till 22.00. Närmsta parkering från oss är vid den lilla kyrkogården precis i norra änden av Dammtorpssjön.  Man får sen gå söderut ett par hundra meter fram till spåret. Avgiftsfri parkering.

Velamsund har ett elljusspår på 2,4 km samt ett ängsspår på 5 km. Ganska flackt. Finns inte riktigt någon bra information på nätet utan gå till skidspår.se för att se status etc. Parkering är gratis vid Velamsunds Gård.

Saltsjöbadens golfbana drar också ett spår på 10 km på vintern. Inte heller här finns det någon bra hemsida utan gå till skidspår.se. Parkering är gratis vid golfklubben.

Hemmestavallen, Wermdö Golf och Ingarö Golf är platser i Värmdö där det dras spår. Vet inte hur bra de underhålls. Kolla på skidspår.se

Ågesta Feb 2014, medeltemperaturen var +2 grader denna månad, Fotograf Per-Ivan Selinder
Ågesta Feb 2014, medeltemperaturen var +2 grader denna månad, Fotograf Per-Ivan Selinder

Vad gör man då om det är riktigt dåligt med snö och skidtarmen suger eller om man vill träna inför Vasaloppet? I så fall åker man till Ågesta och här är det också www.laktare.com som underhåller spåren. De ser till att det åtminstone blir ett kortspår på 4-700 meter med hjälp av avskrapet från isen vid Zinkensdamms IPs om så krävs. 2014 slet de stenhårt ända fram till Vasaloppets start. Riktigt imponerande!

Bäst är spåren om de dras om sent på kvällen eftersom det då är få åkare kvar som sliter på dem samt att det är kallt så de får frysa till under natten. Då får man ståpäls som Gunde säger.

Gå inte i spåren, Fotograf Mats Carlsson
Gå inte i spåren, Fotograf Mats Carlsson

Observera att det inte är ok att promenera, ta med hund, eller dra pulkor i spårade spår. De förstörs helt enkelt. Vill ni dra pulka med eller utan skidor eller ha med hunden föreslår vi spåren runt om Hellasgården där det inte är dragna spår eller på sjöarna.

 

Kontakta kassören Per-Ivan om ni har frågor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.