Grannsamverkan

Ringparksstugan fylldes den 26 sept i år av c:a 40 kontaktpersoner och intresserade boende (hälften från Duvnäs och hälften från Sicklaön, Saltsjöbaden och områdena öster om Skurusundet). Avsikten var att få en första kontakt med lokalpolisen i Nacka sedan omorganisationen – inom ramen för Grannsamverkan.

På plats var bl. a. polisinspektör Claes Stjernström samt Nacka kommuns säkerhetssamordnare och brottsförebyggare Jan Landström. Det var ett arbetsmöte med fokus på vad som konkret kan göras av boende i samarbete med polisen.

POLISENS OMORGANISATION

Det finns patrull ute på natten, men det handlar om en bil per kommun. Nattbemanningen i Nacka är lika stor förr som nu. Resursbristen är stort uppslagen i massmedia, men bristen var stor förr också, om än inte lika uppmärksammad.

KONKRETA AKTIVITETER

Grannsamverkan handlar om aktiviteter boende gör för att minska tjuvens tillfälle och motiv. Det börjar med skalskydd för dörrar och fönster, hur belysning ordnas och sedan ute, t. ex. hur saker i trädgården står eller flyttas. Går det överhuvud taget att se in mot tomten genom nedklippt häck eller ska tjuven få arbeta ostört med att öppna fönster.

Om det växt igen runt en belysning kan det anmälas till gatukontoret (via app) som rensar inom någon vecka oftast.

Statistikrapporteringen från Nackapolisen till Grannsamverkan har fungerat mycket bra och faktiskt bättre efter polisreformen, men för dessa områden går det inte att se den plötsliga ökning som uppmärksammats i lokaltidningarna för Nacka kommun som helhet. Statistiken går entydigt nedåt på årsbasis (2016 jämfört med 2015). Problemet är att för kortare perioder kan det variera kraftigt. Det är svårt att ha uppfattning om brotten ökat eller minskat på halvårs- eller kvartalsbasis. T.ex. hade Duvnäs inga inbrott på sommaren 2016 och få 2015, men semesterperioden 2017 var det åtta stycken.

Att brottsfrekvens och inbrottssätt varierar beror på att sammansättning av gärningsmän jämfört med 10-15 år sedan ändrats radikalt. Då var det mest lokala brottslingar med drogmissbruk som stod för klumpigt utförda inbrott och bilstölder. Idag utgör denna kategori bara en tredjedel. Till exempel ser man allt färre ungdomar som super och drogar (det nya häftiga är dataspel – då måste man vara nykter för att vinna). Efter 25-årsåldern upphör brottsbenägenheten abrupt.

En tredjedel av de som begår inbrott är vad som kallas inhemska proffs och sista tredjedelen utifrån kommande ligor. Dessa båda typer betar av områden och drar vidare. Särskilt de utländska ligorna rör sig över hela landskap och mellan länder. Därför blir inbrottsstatistiken mindre trendmässigt stabil och mer hackig. Därför behövs rikstäckande myndigheter med samlade resurser som även kan slå i (exempelvis bulgariska) andra länders bilregister på stående fot. Den förmågan har ökat och därför bör du som ser misstänkta bilar anteckna även utländska nummer och land om det går.

BEMANNINGEN PÅ 114 14 TIPSTELEFON

Ytterligare en förbättring i år är att när allmänheten ringer för att lämna tips har bemanningen på tel 114 14 ökats kraftigt i alla polisregioner. Idag har region Stockholm gott om personer personer som svarar.

MÄRKNING

Bilbrotten (tillgrepp av krockkuddar och rattar) var omfattande i Duvnäs under 2015-2016, men det hade sin förklaring i internationella exportsanktioner mot Ryssland. Där uppstod stor brist på reservdelar som inte fick importeras från Tyskland och det drabbade BMW-ägare särskilt. Idag DNA-märks dessa delar från fabrik, bl. a. efter informationsinsatser till bilförsäljare och generalagenter från Nackapolisen och dessa brott har nästan upphört. Sanktionerna mot Ryssland ligger kvar men brottsligheten verkar ha dragit vidare till andra områden i väst.

DNA-märkning av hus och hem har visat sig vara effektiv, men endast om hela områden går ihop massivt och om majoriteten verkligen märker upp sina saker.

Stjernström har varit med i ett projekt för spridning av DNA-märksatser för utvärdering av brottsförebyggande effekt i ett område i Tyresö (som i viss mån liknar Duvnäs). Problemet är att utdelningen var gratis i utvärderingsprojektet men när folk själva ska betala blir det för få som faktiskt köper eller fullföljer genom att märka upp egendom på ett systematiskt sätt. Själva avsikten med tekniken är ju att tjuvar ska märka att här är ett område som inte är värt att gå in i pga. DNA-teknik.

Om täckningen är stor kommer de inhemska proffsen att upptäcka det snabbt och rata området helt. Men de utländska kanske inte bryr sig – mest intressant är pengar och guld och dessa DNA-märker folk förstås normalt inte alls.

Gentemot lokala missbrukare som transporterar tjuvgods på natten fungerar DNA-tekniken dock utmärkt. De avslöjas direkt vid trafikkontroller nattetid. Alla polispatruller har idag UV-lampor på nattskiftet. Tjuvgods som är märkt lyser då kraftigt upp direkt. Även en gammaldags hederlig Clas Ohlson märkpenna har visat sig ge effekt när tjuvgömmor t.ex. i Nordnorge avslöjats innehålla gods från Nacka.

VAPENSKÅP – DET ULTIMATA SKALSKYDDET

En person i låsbranschen hade hört om folk som blivit av med vapenskåp som innehållit vapen för hundratusentals kronor. Kassaskåp och vapenskåp kostar 15-25 000 kr men utgör det inre skalskyddet, förutsatt att man förankrar det i golvet. Då tar då för lång tid att få loss skåpet.

ÖVERVAKNINGSKAMERA

Ämnet är känsligt, men polisen tar faktiskt kontakt för att samla in privata övervakningsbilder i samband med inbrott. Nyckel till laglighet är att inte rikta kameran mot annans hus eller allmän plats. Kameror rätt placerade, med rätt belysning och som inte kan slås ut lätt, avslöjar tjuvens kläder, skor och rörelsemönster och är viktiga i varje brottsutredning.

A- OCH B-LARM
Larm struntar tjuven i nuförtiden – denne är ute ur huset på fem minuter eller tar stegen till olarmad övervåning där sovrum med guld och smycken oftast ligger. Då är belysning av baksidan och låst stege bra åtgärder.

Vi boende som ser brott, t.ex vid promenader (med eller utan hund) eller där det plötsligt lyser upp hos grannen, kan slå larm via 112. Får polisen s.k. A-larm (dit räknas larm via 112 om pågående brott) kommer resurser oftast inom 5-7 minuter. Samtidigt kallas hundpatrull och helikopter upp, vilket många sett vid ett par tillfällen i Duvnäs.

Haken är bara att någon ska ha sett något som räknas som A-larm, där är vi boende bästa dräng. Men jämför med hur det ser ut i många villasamhällen i USA? Där finns extremt lite beväxning framför eller mellan husen för att grannar ska kunna se inbrott. Vissa (som har råd) kan hålla sig med egen säkerhetstjänst och låta häckar och murar växa. Vi andra dödliga gör bäst i att klippa ner och rensa ur så att grannarna kan vara till någon nytta. Vid A-larm händer det saker från polisens sida. Ett utlöst villalarm utan kvitterande observation räknas som B-larm, det åker inte polisen på.

Det sägs att väktare inte åker särskilt fort på ”larm med åtgärd”. Skulle de komma lika fort som polisen skulle tjänsten kosta mer. Väktarbolag är bra på att säkra huset vid längre frånvaro, men kommer oftast först 20-50 minuter efter larm.

SOCIALA MEDIER

När du reser bort, tala inte om det via social medier. Du vet inte vem det sprids vidare till och du vet inte vilken information eller vilken slags kommentarer som tillkommer på vägen. Av samma orsak kommer Grannsamverkans varningar inte att spridas via sådana medier.

SAMMANFATTNING I PUNKTFORM

 • Ett bra skalskydd, d v s moderna bra lås på ytterdörrar och fönster. Gäller även garage och förråd.
 • Lampor tända inne när det börjar skymma så att inte huset ser tomt ut. Gärna även radion eller TV:n igång.
 • Ytterbelysning med skymningsrelä och värmekänslig rörelsedetektor är bra, gärna även på husets baksida.
 • Undvik insynsskydd kring huset. Häckar och stora buskage gör det enklare för tjuven att jobba ostört.
 • Ha aktiviteter igång i området. När man kommer hem från jobbet eller annat, ställ in matkassarna i huset och ta en promenad runt kvarteret. Stanna till och fråga obekanta om man kan hjälpa till. Ge följdfrågor. Tjuvar vill inte bli sedda. Ta gärna bilder på oönskade typer och deras bilar. Bra att få med reg.nr, biltyp och färg. Om man känner sig för trött för att promenera efter jobbet kan man ta bilen och köra runt lite.
 • När det är hantverkare i området kan det komma tjuvar i jobbarkläder med kanske omärkta skåpbilar.
 • Förvara aldrig guld, smycken, plånbok och smärre elektronik i sovrummet, badrummet eller hallen.
 • Svenska pass har blivit synnerligen stöldbegärliga för de har höga priser på svarta marknaden.
 • Värdeskåp ska man inte kunna bära med sig, de ska förankras i golvet.
 • Moderna bilar är svåra att stjäla utan nyckel. Förvara inte bilnycklar i hallen/synligt från fönster. Det blir allt vanligare med elektroniska bilnycklar. Med sådan nyckel i fickan kan man på avstånd öppna bilen och se vilken bil som markerar med ljus. Sedan är det bara att köra iväg.
 • Extra stöldbegärliga bilar kan tjuvar med viss elektronisk utrustning ändå stjäla. De kan komma åt nyckelns koder på avstånd. Tester har visat att om man lägger nyckeln på en aluminiumfolie och viker folien över så är nyckeln skyddad mot pirater. Att lägga nyckeln i en vanlig plåtburk räcker inte – aluminium skyddar.
 • Ha inga åtkomliga stegar olåsta.
 • Om du hör ljudet av krossat fönster – reagera snabbt och kolla. Den som just kastat in stenen genom fönstret ställer sig först i skymundan för att se om det upptäckts.
 • För att lämna tips till Polisen om misstänkt brottslighet ring 114 14.
 • Vid pågående brott ring 112. Polisen säger sig vara på plats inom 7 minuter vid akut larm, betydligt snabbare än bevakningsföretag.

Ovanstående tips/erfarenheter är återgivna från Nils Bremberg vid ett Grannsamverkansmöte som hölls i Saltsjö-Duvnäs. Det finns liknande initiativ i vårt område, t. ex. Grannsamverkan Lilla Björknäs/Talludden som kan rekommenderas.

Publicerat den
Kategoriserat som Styrelsen

av Per

Ordförande

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.